Vad är vegetariskt?

Vad som räknas som vegetarisk kost varierar beror på vem man frågar. Det kan till stora delar bero på vilka skäl som ligger bakom valet att äta vegetariskt men även vad som anses praktiskt i det aktuella sammanhanget. Den som utesluter rött kött av hälsoskäl kan ha lättare att acceptera fisk som en del av vegetarisk kosthållning. Den som utesluter animaliska produkter av etiska skäl har det förmodligen inte.

Några vanliga definitioner:

Vegan – livnär sig enbart på saker från växtriket. Utesluter alla animaliska produkter i sin kost och undviker ofta även animaliska produkter överlag. Riktigt strikta veganer utesluter inte bara kött, ägg och mjölkprodukter utan även t ex honung, gelatin, silke-, ylle- och läderprodukter.

Lakto-vegetarian – livnär sig på allt från växtriket och på mjölkprodukter.

Ovo-vegetarian – livnär sig på allt från växtriket och äter även ägg.

Lakto-ovo-vegetarian – livnär sig på allt från växtriket och ägg och mjölkprodukter.

Demi-vegetarian – livnär sig utöver grönsaker på ägg och mjölkprodukter samt på fisk och skaldjur.

Dessutom finns det vegetarianer som utesluter kött som kommer från köttindustrierna, d.v.s. utöver fisk och skaldjur även äter viltkött, samt så kallade frukterianer som enbart äter frukt och nötter. Begreppet demi-vegetarian kan tyckas lite underligt om man äter vegetarisk kost av etiska skäl eftersom fiskar har ett lika utvecklat nervsystem som övriga ryggradsdjur, men termen finns och är på det stora hela ganska accepterad.

Recepten i denna blogg sträcker sig över hela skalan från veganska till demi-vegetariska, ofta med tyngdpunkt på lakto-ovo-vegetariskt.

  • Kategorier

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggare gillar detta: