LCHF-semlor

Posted on fredag, 11 februari 2011. Filed under: Äggrätter, Frukost, Lättlagat, Mjölkproduktbaserat, Pyssligt, Recept, Sötsaker, Ugnslagat | Taggar:, , , , , , , |

Det kan knappast bara vara jag som ibland överväldigas av en helt makalös längtan efter sådant som ”alla andra” äter, gott som man åt och kunde äta förut. Jag är egentligen inte jätteförtjust i semlor som sådana, men kombinationen kardemumma, vispad grädde och mandelmassa… mums! Nyss kom en sådan längtan över mig att det blev ett intensivt experimenterande. Det ska tilläggas att detta inte är strikt low-carb, men det är både spannmålsfritt, vegetariskt och gott. Förvänta er dock inte något som mer än vagt ser ut som en vetebulle!

Till 12 mindre semlor behöver du

Bullarna:
10 ägg
500 g keso
½ dl grädde
2-3 msk malen kardemumma

Mandelmassan:
300 g sötmandel
1 äggvita
2-4 msk kallt vatten
Sötning (jag använde ca ½ dl socker men det är egentligen inte nödvändigt)

Vispad grädde, ev smaksatt med kanel, vanilj eller kardemumma
Kanel, kokosmjöl eller kakao till pudring

Gör så här

Kardemummabullarna:

Sätt ugnen på 200 grader. Plocka fram 12 st muffinformar och fördela på en ugnsplåt. Jag använder den typen gjord av metall.

Mät upp grädden i en bunke och vispa ut kardemumman, förslagsvis med stavmixer eller elvisp. Knäck i äggen, skilj ut och spara en äggvita till mandelmassan, och vispa till en jämn smet. Häll i keson och mixa den också. Fördela smeten jämnt i muffinformarna, fyll formarna till strax över hälften.

Grädda i mitten på ugnen tills de fått mycket färg. Tar man ut dem för tidigt sjunker de garanterat ihop. Jag lät mina svalna i formarna utan bakduk. Detta är mer äggmuffins än kardemummabulle, men jag tyckte att det blev bra. Det handlar mer om förväntningar. Den uppmärksamme inser att detta är baserat på receptet för ostkaka – en av mina absoluta favoriträtter. Tack igen, Helena!

Mandelmassan:

Att göra egen mandelmassa är enkelt. Man måste inte ha i vanligt socker, man måste strikt taget väldigt få saker i matlagning. Matberedare eller någon annan form av kraftig mixande maskin är att föredra om man inte vill mala mandlar för hand i kvarnen en god stund. Eller hacka. Det går det med, om man måste.

Skålla och skala mandeln om du vill. Det är inte nödvändigt utan görs enast med anledning av mandelmassans slutliga färg. Jag tycker inte det spelar någon roll att mandelmassan blir brun istället för ljust beige. Mixa tills nötterna är helt finfördelade. Häll i äggvitan och den mindre mängden vatten och blanda om noga. Det kan vara lättare att använda spatel eller sked.

Semlor!

Använd en kniv för att försiktigt få ut kardemummabullen ur formen. Skär av toppen. Gröp ur innanmätet och fyll det med mandelmassa, alternativt med mandelmassa blandat med innanmätet, och stoppa in i mitten på bullen. Fördela vispad grädde ovanpå och lägg på locket. Pudra med kanel, kokosmjöl eller kakao.

Avnjutes förslagsvis med en kopp starkt kaffe!

Annonser

Make a Comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

15 svar to “LCHF-semlor”

RSS Feed for Raringens LCHF – En [i huvudsak] vegetarisk receptsamling Comments RSS Feed

Jag kan bara säga att dom var gudomliga!! ^^

Tack! Vad bra att du tyckte det 🙂

Ska testas. Tack.

Detta måste ju testas 🙂
Ha en fin kväll

[…] Det kan knappast bara vara jag som ibland överväldigas av en helt makalös längtan efter sådant som "alla andra" äter, gott som man åt och kunde äta förut. Jag är egentligen inte jätteförtjust i semlor som sådana, men kombinationen kardemumma, vispad grädde och mandelmassa… mums! Nyss kom en sådan längtan över mig att det blev ett intensivt experimenterande. Det ska tilläggas att detta inte är strikt low-carb, men det är både spannmålsfritt, veg … Read More […]

Ett annat bra tips ang. mandelmassa. Blanda bara den finmalda mandeln med grädde. Anpassa mängden grädde efter hur tjock/lös du vill att mandelmassan ska bli. Det blir skitgott! Som godis! Fast utan tillsatser och socker.

Låter riktigt bra. Ska provas!/Lena

Gud vad smaskigt detta låter!

Måste prova detta då jag verkligen älskar semlor.

Tack, tack, tack!

Åh, vad gott det ser ut. Ska nog testas imorgon! Har ätit LCHF i snart 2 veckor nu. Sötsuget är så gott som borta, men semlor är ju bara för gott för att vara utan. Stort tack för det här receptet!

Dom såg jättefina ut på bilden!
Men blir dom inte väldigt salta pga keson?
Sån härlig blogg du har 🙂

Tack Julia!
Jag har personligen inga problem med sältan från keso. Har aldrig upplevt den över huvud taget. Gissar att det går bra att använda någon annan färskost istället om man hellre vill det, t ex ricotta eller mascarpone.

Hallå! I höstas påbörjade jag en topplista med Sveriges alla hälsobloggar. Nu närmar vi oss 600 st men där är fortfarande en hel del som saknas. Eftersom du skriver om hälsa så vore det kul om du ville vara med 🙂 http://www.halsoartiklar.se/bloggar/

Hej Stefan! Klart du kan ta med mig i din länklista. Jag gör självklart detsamma.

[…] bloggen förärats 98 000 besök under förra året. Det är ett snitt på 268 personer per dag. LCHF-semlorna är det överlägset populäraste inlägget under 24 timmar i bloggens hela historia, sedan starten […]

[…] och semlor i överflöd. Här på bloggen är LCHF-semlorna det mest klickade […]


Where's The Comment Form?

  • Kategorier

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggare gillar detta: