Äggost med flamberade björnbär

Posted on söndag, 12 december 2010. Filed under: Okategoriserade |

Ljuvligt kärleksgott med inspiration från Bohuslän att dela med någon man tycker om!

5-6 portioner

1 pkt, ca 250g, frysta björnbär
1 lime
1 dl brandy, whiskey, konjak eller motsvarande sprit med hög alkoholhalt
3-4 msk hackade pistaschnötter eller sötmandlar

2 ägg
1 msk vaniljpulver
250g mascarponeost
(ev sötningsmedel)

Gör så här

Tina björnbären någon timme innan tillredningen. Skölj limen, riv skalet och spara till äggosten. Pressa ur juicen, den ska ner i björnbärskompotten.

Värm bären, men spara några vid sidan av till garnering. Häll över hälften av spriten och flambera. Stalltips: stå inte under köksfläkten! Det kan bli riktigt farligt om det vill sig illa. När spriten brunnit klart rör du ner juicen från limefrukten och låter kompotten sjuda 1-2 minuter. Låt allt svalna.

Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa gulorna med vaniljpulvret och ev sötning om sådan önskas. Blanda ner mascarponen med äggulorna. Tillsätt limeskalet och vänd till sist ned äggvitan.

Varva björnbärskompott med mascarponekräm i 5-6 glas. Förvaras i kylskåp till servering. Toppa med hela björnbär och hackade nötter och ev någon citronmeliss.

Kommentarer

Man behöver inte använda färsk lime, det går bra att använda limejuice på flaska och hoppa över limeskalet.

(Källa: variant på recept i tidningen Buffé, nr 2010:10)

Annonser

Make a Comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

6 svar to “Äggost med flamberade björnbär”

RSS Feed for Raringens LCHF – En [i huvudsak] vegetarisk receptsamling Comments RSS Feed

Låter riktigt gott! 🙂

Måste säga att detta var den bästa matbloggen jag hittat på länge, så uppdatera gärna med fler vegetariska lchf-recept! 😀

Hej! Trevlig blogg. Jag kanske kan få lite inapiration härifrån. Jag är lchf:are men tycker att min köttkonsumtion blivit för stor… Blir det mycket rätter med frukt i och sånt för dig eller?

Hej!
Jag äter själv ganska strikt och högst animalisk lchf. Väldigt sällan frukt, kanske någon enstaka frukt per halvår. Tycker att t ex körsbärstomater och andra grönsaker är söta nog att äta och äter hellre en näve såna tomater än mer fruktig frukt, eller hur man ska säga. 🙂 Under första året åt jag ganska mycket nötter och bär men har trappat ner utan att ha gjort det medvetet på senare år. Hm… våga utforska olika grönsaker. Mjukstek olika sorters lök, gröna bönor, broccoli, blomkål, spenat, grön sallad, avokado, sparris, selleri, rädisor, squash, svamp, oliver… man kan variera de där äggen/köttet/fisken/osten på hur många sätt som helst.

Hej!
Det här låter supersmarrigt och något som jag verkligen vill testa. Snålvattnet rinner… LOL Jag är periodare på matlagning så det är några grejjor jag undrar över: När man flamberat bären i hälften av spriten, vad gör man med den andra hälften? Är det inte ganska mycket vaniljpulver?

Dricker upp den! 😉 Skämt åsido, man flamberar lämpligast i all sprit på en gång. Jag brukar använda hälften över bären och hälften i en slev för att få fyr på allt.

Och jo, det är ganska mycket vaniljpulver. Smaka av, du kanske tycker det räcker med mindre.


Where's The Comment Form?

  • Kategorier

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggare gillar detta: