Groddar från frön

Posted on måndag, 16 augusti 2010. Filed under: Lättlagat, Pyssligt, Råkost, Sidorätter och tillbehör | Taggar:, , , , , , , , , , , |

Groddar är en lätt, billig och trevlig variation på sallad som man enkelt odlar hemma i köket. Behöver du variera det gröna på din tallrik kanske en omgång groddar kan vara något? Groddar innehåller ca 2,5 g kolhydrater per 100 gram. Samma mängd innehåller även 4 g protein men bara 0,5 g fett. Den låga kolhydrathalten beror på att grodden använder den i fröet lagrade stärkelsen för att kunna växa tills dess rötterna kan ta upp tillräckligt mycket näring åt plantan.

AlfalfafrönAlfalfagroddar efter tre dagar

Man kan grodda i stort sett alla fröer men vanligast är de nedan listade

  • Alfalfa
  • Linser
  • Mungbönor
  • Kikärtor – groddarna måste kokas 5 min innan de äts
  • Sojabönor – groddarna måste kokas 5 min innan de äts
  • Solroskärnor
  • Bovete
  • (Samtliga sädesslag)

Gör så här

Du behöver en ca 1l stor glasburk med stor öppning, en silduk eller ett finmaskigt myggnät och en grov gummisnodd.

1. Lägg 2-4 msk frön i glasburken och täck burkens öppning med nätet. Skölj fröna ett par gånger och blötlägg dem sedan 6-12 timmar.

2. Skölj av fröna noga under rinnande, ljummet vatten och vänd sedan burken upp och ned över diskstället så att allt vatten kan rinna av ordentligt.

3. Bred ut större frön, som t ex mungbönor, på en tallrik och rensa bort skadade och missfärgade frön som inte svällt under blötläggningen. Skadade frön kan börja mögla.

4. Skölj groddarna 2-3 ggr per dag. Groddarna utvecklas bäst i mörker. Står glasburken på köksbänken är det bäst att täcka över den med en ren handduk.

5. Groddarna blir klara på 3-5 dagar. Skalade solrosfrön blir klara på ca ett dygn. Ställ fram groddarna i ett fönster så bildas klorofyll och de blir fräscht gröna.

6. Förvara färdiga groddar i en glasburk i kylskåpet. De håller sig fräscha 3-4 dagar. Skölj alltid före servering och ät inte groddar som blivit slemmiga eller illaluktande.

Användning

Groddarna kan ätas som de är, blandas i sallader, grytor eller soppor. Vissa tycker om att låta groddarna rota sig (som man gör med smörgåskrasse) och sedan mixa ”gräset” till klorofylljuice. Det är något jag själv aldrig provat så jag vågar varken risa eller rosa det hela.

Annonser

Make a Comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

3 svar to “Groddar från frön”

RSS Feed for Raringens LCHF – En [i huvudsak] vegetarisk receptsamling Comments RSS Feed

Prova gärna att grodda bockhornsklöver, som är en krydda. Det blir riktigt goda groddar av det.

[…] Serveras med fördel till grillade grönsaker, laxburgare eller groddar. […]


Where's The Comment Form?

  • Kategorier

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggare gillar detta: