LCHF-anpassad prinsesstårta

Posted on onsdag, 20 maj 2009. Filed under: Mjölkproduktbaserat, Pyssligt, Recept, Sötsaker | Taggar:, , , , , , , , |

Eftersom det var Norges nationaldag i söndags firades det med en blågul tårta…

IMG_5009

Ingredienser

Bottnar
4 ägg vitor
300 g sötmandel

Fyllning
1 dl hallon/blåbär
4 dl vispad grädde
1 äggvita
1 tsk vaniljpulver
Ev sötning

Lock
400 g mandelmassa
Några droppar karamellfärg

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Finhacka eller mixa sötmandeln och vänd ner den i sötmandeln. Forma till en tjock eller två tunnare bottnar och grädda i mitten på ugnen 10-15 minuter. Jag gjorde en tjock botten men tror att två tunnare hade blivit bättre. Det är lätt att vara efterklok. Gör du två bottnar kan den ena med fördel vara ett par cm mindre i diameter.

Vispa grädden och äggvitan tillsammans tills de fått en stadig konsistens. Blanda hälften med grädden med bären och fördela på [den större] tårtbotten. Bred ut resterande grädde över bärgrädden. Har du gjort två bottnar lägger du en emellan gräddlagren.

Knåda in färg i mandelmassan och kavla ut den. Det underlättar att kavla mellan två lager plastfilm. Lägg locket över tårtan och skär till kanterna.

Dekorera tårtan (badankan är internhumor)

Smakerna mår bra av att tårtan får stå och dra ett par timmar men den kan serveras direkt om man vill.

Fördelning av makronutrienter

20 E% kolhydrater
10 E% protein
70 E% fett

Hela tårtan

266 g kolhydrater
129 g protein
409 g fett

Per bit (12 bitar)

22 g kolhydrater
11 g protein
34 g fett

Kommentar om kolhydraterna

Majoriteten av kolhydraterna kommer från mandelmassan. Tar man bort locket ur receptet blir det totalt 60 g kolhydrater i tårtan, 5 g kolhydrater per bit. Fast jag skulle inte vilja kalla det för en prinsesstårta i det läget.

Jag vet att vissa är mer kolhydrattåliga än andra. För vissa är 22 g kolhydrater en hel dagsranson och mer. I mitt eget fall är det mer än dubbla normala dagsintaget bara för att exemplifiera, men när jag fyller år… när Norge fyller år!… tycker jag det är okej att släppa loss en aning.

(Källa: Raringens eget hopkok)

Annonser

Make a Comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

2 svar to “LCHF-anpassad prinsesstårta”

RSS Feed for Raringens LCHF – En [i huvudsak] vegetarisk receptsamling Comments RSS Feed

Det går alldeles utmärkt att göra egen mandelmassa med så mycket sötning man vill ha.
Skålla, skala och mal mandel. Blanda med ägg och valfri mängd/sort sötningsmedel.

[…] lchf-anpassad-prinsesstarta […]


Where's The Comment Form?

  • Kategorier

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggare gillar detta: