Fiskpaté

Posted on tisdag, 28 april 2009. Filed under: Fiskrätter, Pyssligt, Recept, Skaldjur, Ugnslagat, Varmrätter | Taggar:, , , , , , , , , |

Detta är en färgglad rätt som ser avancerad ut och därmed gör sig bra på buffébordet eller till söndagsmiddagen. Egentligen är det en mycket enkel maträtt som lagar sig själv i ugnen.

img_4888

4-5 huvudrättsportioner eller ca 10 bufféportioner

600 g färsk eller fryst fisk, t ex gädda, gös, torsk, aborre, kolja eller lax
1½ tsk salt
1 krm vitpeppar
2 ägg
2½-3 dl grädde
kokosflingor

400 g gryst hackad spenat
150 g rensade räkor eller 1 röd lök

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Skölj och rensa fiskfiléerna eller tina den frysta fisken. Smörj en ugnsfast form, ca 1,5 liter, och ”bröda” den med kokosflingor.

Finfördela fisken i matberedare. Tillsätt salt, peppar, ägg och späd färsen med grädden. Kör tills smeten är slät och porös.

Hacka räkorna grovt, alternativt skala och finhacka löken. Tina spenaten. Lägg den i en sil och pressa ur så mycket av vätskan som möjligt.

Blanda hälften av fiskfärsen med spenaten och andra hälften av fiskfärsen med räkorna eller löken.

Bred ut hälften av den gröna färsen i formen, därefter den rosa färsen och avsluta med ett lager av resterande grön färs. Släta till ytan och täck formen med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Låt formen stå och svalna 5-10 minuter innan den stjälps upp på ett serveringsfat.

Serveringsförslag

Går bra att äta både varm och kall.

Varm paté är gott tillsammans med blomkåls- eller broccolimos, svamsås, skaldjurssås, smörfrästa haricot verts eller andra grönsaker.

Kall paté kan med fördel serveras tillsammans med till exempel räkröra eller romsås.

20090220fiskpate

(Källa: variant ur recept i Vår KokBok)

Annonser

Make a Comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

5 svar to “Fiskpaté”

RSS Feed for Raringens LCHF – En [i huvudsak] vegetarisk receptsamling Comments RSS Feed

Går den att frysa in?

Hej Linnéa! Jag har aldrig provat men tror att det borde gå bra. Gissar att den behöver tinas försiktigt.

Tack! 🙂


Where's The Comment Form?

  • Kategorier

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggare gillar detta: