Chokladtårta á la Varenne

Posted on fredag, 13 mars 2009. Filed under: Äggrätter, Lättlagat, Recept, Sötsaker, Ugnslagat | Taggar:, , , , , |

Detta är ett recept testat rakt av efter Maddej’s post på KiF. Bra recept förtjänar att spridas! Smakpanelen (bestående av hjärtevännens familj samt ett urval av träningskompisar) gav stora tummar upp och tog mer än en bit. Även jag gillade denna mäktiga chokladfrestelse.

img_4898

Ingredienser

1 dl starkt kaffe
250 g mörk choklad (använde en sort med >70% kakao)
250 g smör
4 ägg
Ev extra sötning om man vill (tillsätts då tillsammans med smöret i receptet)

Gör såhär

Sätt på ugnen på 175 grader. Klä en rund form (ca 20-25 cm i diameter) med aluminium eller bakplåtspapper.

Häll kaffet i en kastrull och bryt sönder chokladen i bitar och lägg i. Värm försiktigt och rör om så att chokladen smälter. Tillsätt smöret lite i taget och rör om hela tiden så att allt blandar sej väl.

Ta bort kastrullen från plattan. Vispa upp äggen lätt och rör ner i chokladblandningen. Häll smeten i formen och grädda i ca 1 timme (kanske något kortare om man har en effektiv ugn) i mitten av ugnen. Kakan pöser upp men sjunker sen ihop och ytan blir krackelerad.

När kakan är färdig ställ in den i kylen och låter den stelna. För mig blev kakan kanske en aning skör och inte så kladdig som jag är van vid, men det är verkligen ett jättegott recept!

Serveras med vispad grädde eller hallon.

20090220chokladtarta

Man kan förstås ha åsikter om det faktiskt ganska höga kolhydratinnehållet, vilket jag är säker på att en del kommer att ha. Hela kladdkakan innehåller 130 gram kolhydrater. Tycker man att det vid ett festligt tillfälle går an med 15-20 g kolhydrater är detta ett bra recept. Själv anser jag att den tungt vägande fördelen med detta recept är att det går att göra helt utan mjölkprodukter (smöret undantaget), för dem som är känsliga mot laktos.

Tack igen Maddej för ett kanonrecept!

Annonser

Make a Comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

7 svar to “Chokladtårta á la Varenne”

RSS Feed for Raringens LCHF – En [i huvudsak] vegetarisk receptsamling Comments RSS Feed

Det ser verkligen jättegott ut!

Kladdkakan ser jättegod ut! Den ska jag försöka mig på. 🙂

Mvh Lena

Går det att göra den på kokosfett istället för smör?

Jag har inte provat, men det borde väl inte vara omöjligt. Möjligen att man inte kan binda lika mycket kokosfett i ägg/chokladsmeten som med smör.

Det finns ju laktosfritt smör. Det går lika bra, jag bakar jämt med det 🙂 Valios laktosfria smör är kanon!

Den här måste vi ju göra för vår hästs pappan heter Varenne och är världens genom tiderna bästa hingst. Hedrande att han fått den härlig kaka uppkallad efter sig.
Lasse


Where's The Comment Form?

  • Kategorier

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggare gillar detta: