Klassisk béarnaise

Posted on onsdag, 7 januari 2009. Filed under: Äggrätter, Kokt, Pyssligt, Recept, Sås, Sidorätter och tillbehör | Taggar:, , , , |

Raring har lyckats med béarnaise. Nästan löjligt stolt måste hon dela med sig lite, fast det inte är så svårt egentligen!

img_0267

Ca 0,5 l sås

300 g smör
6 äggulor
1 msk ljus vinäger
1,5 dl vatten
½ gul lök
Vitpeppar
Dragon och/eller persilja
Salt

Ett sätt att tillreda på

Smält smöret och ställ det åt sidan så det svalnar.

Koka vinäger, vatten, hackad lök, dragon, vitpeppar tills hälften av vätskan återstår. Sila och häll buljongen i en liten kastrull som ställs i ett vatten bad. Vattenbadet ska inte koka, bara sjuda. Vispa ned äggulorna och rör om kontinuerligt tills såsen tjocknat. Ta kastrullen från värmen. Häll i det smälta smöret i en tunn stråle och rör om hela tiden samtidigt.

Krydda med mer dragon eller persilja.

Tips och trix

Viktigast är att ingredienserna inte är för skilda i temperatur. Ställ fram äggen så de blir rumstempererade en stund innan och låt smöret svalna ett tag. Precis som med med mycket matlagning är tålamod och tid de magiska ingredienserna. Och att röra, röra, röra!

Om såsen börjar skära sig har man i en liten skvätt iskallt vatten (ha en stråle igång från kranen) och rör om kraftigt. Béarnaise är blank och tjock.

20090107bea

(Källa: basrecept ur Vår KokBok)

Annonser

Make a Comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

10 svar to “Klassisk béarnaise”

RSS Feed for Raringens LCHF – En [i huvudsak] vegetarisk receptsamling Comments RSS Feed

Nu blev jag otroligt sugen.. Tråkigt bara att jag inte riktigt har tiden..

Åh gud så himmelskt gott det låter och ser ut.

Om du även tar i en msk vispgrädde minskar risken för att såsen skär sig 🙂

Ja det kan jag tänka mig 🙂 Samtidigt tillför man ju en del kolhydrater, men det är ju verkligen en mindre mängd på det stora hela!

[…] januari, 2009 God bearnaisesås Posted by Emy under Uncategorized   Hittade ett recept som blev JÄTTEbra Underbart gott var det! […]

[…] man gör på mycket grädde. Så det fick bli vaniljbéarnaise – fast det smakar allt annat än klassisk béarnaise vill jag […]

hur mycket dragon och persilja ska man ha i? ratt okunnig nar det galler matlagning, men forsoker mitt basta iallafall 😀

Hej Evelin!

Kryddor kan ju variera rätt mycket i styrka. De man köper i butik är oftare ganska svaga i smaken medan sådana man odlat själv smakar väldigt mycket. Det har med hantering att göra. Själv har jag väldigt många ganska starkt aromatiska kryddor hemma och använder därför små mängder.

Men som svar på din fråga: börja med ett par teskedar, låt dra en stund så smaken hinner dras ut i såsen och lägg till lite mer om du tycker att det behövs. Skulle tro att ca en matsked torkad dragon eller persilja är lagom.


Where's The Comment Form?

  • Kategorier

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggare gillar detta: