Broccoli- och ädelostpaj

Posted on tisdag, 22 april 2008. Filed under: Äggrätter, Lättlagat, Mjölkproduktbaserat, Ost, Paj, Recept, Ugnslagat, Varmrätter | Taggar:, , , , , |

Testar för första gången paj utan botten. Det skulle förstås kunna kallas för fylld ugnsomelett, men paj låter godare. Den vanligaste vegetariska pajen som serveras ute på restaurangerna är broccoli- och ädelostpaj, och anledningen är förmodligen för att det är så otroligt gott.

Broccoli- och ädelostpaj

Till en ca 25 cm pajform behöver du:

3 dl mjölk eller grädde, jag använde mjölk
1 msk osötad senap
½ tsk salt
Svartpeppar
200 g broccoli
10 st körsbärstomater, ca 100 g
150 g blåmögelost
3 ägg
25 g smör
2 skivor gul ost

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajform med en del av smöret. Tina broccolin enligt anvisning på förpackningen eller bryt buketterna i mindre delar och koka dem i lättsaltat vatten i 3 minuter. Spola sedan med kallt vatten så den behåller sin gröna färg. Ev kan man skiva skaften på brocccolibuketterna i tunna skivor. Skölj och dela tomaterna i mindre bitar. Bred ut broccoli och tomater i pajformen.

Koka upp mjölken eller grädden tillsammans med smöret som inte gick åt till pajformen. När mjölken kokat upp tar du den från plattan och smaksätter du med senap, salt och peppar. Riv ned den gula osten och rör om tills denna smält. Låt såsen svalna en stund och smula under tiden över 2/3 av mögelosten i pajformen.

Vispa ned ett ägg i taget i smeten och häll denna över grönsakerna i formen. Smula över resten av osten. Grädda i mitten av ugnen tills pajen fått fin färg, ca 20-30 min.

E% broccoli- och ädelostpaj

(Källa: Vår KokBok ”Quiche med brocccoli- och blåmögelost”, fast utan pajdegen)

Annonser

Make a Comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

7 svar to “Broccoli- och ädelostpaj”

RSS Feed for Raringens LCHF – En [i huvudsak] vegetarisk receptsamling Comments RSS Feed

Det låter ju för smask! Ädelost och broccoli passar förnämligt bra ihop. Faktiskt mycket bättre än vitt rostat bröd och ädelost 🙂

Vitt rostat bröd? Du menar den där svampiga, vita saken man kan köpa i blockform, färdigskivat? 😉

Jo jag håller med, ädelost och broccoli är en utmärkt kombination. Har nästan lite för många recept med de söta tu som huvudingrediens liggandes. Får väl ta dem pö om pö…

Inte så förtjust i ädelost. kanske man kan ta brie i stället???

Verkar vara en bra hemsida här. Kikar in fler ggr.

Hej, är inne och kikar här och ska nu snart laga din mandelfisk. Som (demi)vegetarian och nybliven lchf:are är det en guldgruva!

pepa
Det borde gå bra att använda bire istället, tror de flesta ostar går utmärkt.

Love
Kul! 🙂 Hoppas du gillar den.

mmm vad gott det ser ut!

Vilket fantastisk ”paj”, jag serverade den till stekt kyckling och en ren o slät cremefraish klick till… super gott!!!


Where's The Comment Form?

  • Kategorier

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggare gillar detta: