Laxgratäng

Posted on söndag, 13 april 2008. Filed under: Fiskrätter, Gratäng, Lättlagat, Ost, Recept, Ugnslagat, Varmrätter | Taggar:, , , , , , |

Ibland känner man sig som en trollkonstnär i köket, trots att man gör något så enkelt som att byta ut en huvudingrediens mot en annan och får en ännu godare maträtt. Och så är det ju en gratäng – lagar sig självt i ugnen. Det gillar jag! Perfekt när man har bättre saker för sig än att stöka i köket.

Laxgratäng

Till två ljuvliga portioner behövs:

600 g skinn- och benfria laxfiléer
1 purjolök (ca 250 g)
1 tsk salt
0,5 tsk peppar
2 dl crème fraîche
1 msk grovkorning senap
0,5 dl grädde
2 dl riven ost

Gör såhär:

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och skiva purjolöken i centimeterbreda band och bred ut den i en ugnssäker form. Lägg de tinade laxfiléerna över purjolöken. Blanda crème fraîche, grädde, senap, salt och peppar i en skål och fördela över laxen. Strö över osten och grädda i mitten av ugnen tills laxen är färdig och osten fått lagom med färg, ca 20-30 minuter.

E% Laxgratäng

(Källa: Recept ur Vår KokBok, fast från början var det en sötpotatisgratäng…)

Annonser

Make a Comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

3 svar to “Laxgratäng”

RSS Feed for Raringens LCHF – En [i huvudsak] vegetarisk receptsamling Comments RSS Feed

Oj, så gott detta var! Tack för receptet, det blev vår julmiddag idag, ett LCHF-alternativ till den sedvanliga lutfisken. Och faktiskt mycket godare!

[…] Gratängen har blivit en riktig favorit, och den är mycket enkel att göra. Ingredienser lax, purjolök, creme fraiche, grädde, senap. Receptet har jag hittat hos Raringen, här. […]

Låter kanongott! Måste prova en dag. Kanske kan det gå med en annan fisk också.
Tack för receptet.


Where's The Comment Form?

  • Kategorier

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggare gillar detta: